De populairste babynamen van 2023

De populairste babynamen van 2023

Ouders denken doorgaans goed na over de naam die ze aan hun pasgeboren baby geven. Tegenwoordig bevinden we ons in een soort namenjungle met allerlei hippe en unieke keuzes. Ongeacht hoe je het bekijkt, zijn er altijd trends die je kunt herkennen. Vroeger waren namen als Tamara en Stephanie bijvoorbeeld enorm populair, maar tegenwoordig kom je ze bijna nergens meer tegen. En dezelfde verschuiving zal waarschijnlijk plaatsvinden met de namen die momenteel aan kinderen worden gegeven. We nemen je mee op een reis langs 30 jongens- en meisjesnamen die in 2023 het vaakst voorkwamen.

Populaire jongensnamen

Voor jongensnamen zien we een mix van tijdloze keuzes en moderne trends. Liam en Noah blijven favorieten, terwijl namen als Adam en Ezra aan populariteit winnen. Ook Engelse en stoere namen zoals Lewis en Joshua worden steeds vaker gehoord.

 1. Noah
 2. Arthur
 3. Liam
 4. Jules
 5. Adam
 6. Leon
 7. Louis
 8. Victor
 9. Lars
 10. Lio
 11. Mathis
 12. Lewis
 13. Joshua
 14. Marcel
 15. Vic
 16. Emiel
 17. Maurice
 18. Ezra
 19. Vince
 20. Elias
 21. Rafa
 22. Daan
 23. Oscar
 24. Alexander
 25. Georges
 26. Luca
 27. Lowie
 28. Oliver
 29. Noud

Populaire meisjesnamen

In 2023 zijn er opvallende trends te zien in populaire meisjesnamen. Klassieke namen zoals Emma en Olivia behouden hun charme, terwijl meer unieke namen zoals Luna en Nora terrein winnen. Ook zien we een opkomst van natuurlijk geïnspireerde namen zoals Ivy.

 1. Olivia
 2. Marie
 3. Mila
 4. Lina
 5. Renée
 6. Nora
 7. Hazel
 8. Noor
 9. Anna
 10. Camille
 11. Emma
 12. Elena
 13. Ivy
 14. Alice
 15. Liv
 16. Amélie
 17. Elise
 18. Mia
 19. Luna
 20. Iris
 21. Lucie
 22. Julie
 23. Jasmijn
 24. Juliette
 25. Rosie
 26. Julia
 27. Fleur
 28. Billie
 29. Mona

Waarom is een voornaam zo belangrijk?

Een voornaam is als een handdruk; met jouw voornaam creëer je namelijk een eerste indruk op anderen. Bovendien ben je met een voornaam meer dan slechts een gezicht in de menigte. Het maakt persoonlijke interacties warm en authentiek omdat het anderen in staat stelt je op een persoonlijk niveau aan te spreken. Namen kunnen ook een diepere betekenis hebben, gekoppeld aan cultuur, religie of familieachtergrond, wat zorgt voor een speciale connectie.

Waarom hebben we nu zoveel verschillende namen in vergelijking met vroeger?

In vergelijking met vroeger is de diversiteit van namen enorm gegroeid. Vroeger werden namen vaak doorgegeven van generatie op generatie, wat resulteerde in een beperkt aantal veelvoorkomende namen. Tegenwoordig worden ouders beïnvloed door verschillende bronnen, waaronder popcultuur, literatuur, films en sociale media. De wereld is nu meer verbonden dan ooit, waardoor ouders inspiratie kunnen halen uit verschillende culturen en tradities. Je hoort nu regelmatig Scandinavische, Engelse, Arabische en Nederlandse namen door elkaar. Ouders streven vaak naar originaliteit en uniciteit voor de namen van hun kinderen.

Mag je je kinderen dezelfde naam geven?

Het geven van dezelfde naam aan één of meerdere kinderen binnen een gezin is een persoonlijke keuze, en wettelijk gezien is dit toegestaan. Sommige ouders vinden het symbolisch en verbindend, terwijl anderen juist streven naar individualiteit en uniciteit voor hun kinderen. Sommige families kiezen ervoor om variaties van dezelfde naam te gebruiken, waardoor een soort thema ontstaat dat de broers en zussen met elkaar verbindt. Het belangrijkste is dat ouders een keuze maken die past bij hun familiewaarden en dynamiek.

Het kiezen van een naam blijft gevoelig voor trends. Ouders worden beïnvloed door een breed scala aan factoren bij het selecteren van de perfecte naam voor hun kinderen. Of het nu gaat om het behouden van tradities of het omarmen van nieuwe trends, de diversiteit in babynamen weerspiegelt de dynamische aard van onze samenleving.

Terug naar blog

Birth flowers