Ontdek het perfecte kerstvakantie-uitje

Ontdek het perfecte kerstvakantie-uitje

De kerstvakantie is in volle gang, en net zoals bij elke andere vakantie van de kinderen, is het zoeken naar activiteiten om de kinderen bezig te houden. Een pyjama- en filmdag is leuk, maar niet voor de hele vakantie. Vandaag deel ik mijn persoonlijke tip om een dag van de vakantie te vullen, en dat is een bezoekje aan Naturalis in Leiden. Alleen al bij aankomst ben je onder de indruk van het fantastische gebouw, en de tentoonstellingen zijn nog mooier.

Naturalis Entree

Bij aankomst begonnen we op de tweede verdieping, en ik moet er meteen bij zeggen dat dit mijn favoriete tentoonstelling was. De hal waar je dan binnenkomt staat vol met enorme dieren en geeft je een idee van hoe groot alle dieren in het echt zijn. In deze hal kijk je echt je ogen uit. 

In het museum zijn er verschillende experiences die je kunt beleven. Wij hebben dit niet gedaan omdat we onze dochter daar te jong voor vinden. Maar voor oudere kinderen is dit echt een aanvulling op het museumbezoek. Het zag er allemaal wel heel gaaf uit, en dit maakt het museum ook zo speciaal. De nadruk ligt in het museum sterk op interactie. In het LiveScience-gedeelte kunnen kinderen bijvoorbeeld zelf aan de slag als kleine wetenschappers. Ze kunnen experimenteren met microscopen, voelen hoe zwaar een meteoriet is, en samen ontdekken ze zo de geheimen van de natuur.

Naturalis Dieren in Leiden

Twijfel jij of dit museum ook geschikt is voor kinderen onder de vier jaar? Dan kunnen wij je geruststellen, want onze dochter van twee vond het ook allemaal heel mooi. Een voorbeeld is de hal over de evolutie. Hier staat een model met allerlei dieren in het midden van de ruimte. Daaromheen staan verrekijkers die filmpjes afspelen. Elk gedeelte van de ruimte heeft zijn eigen filmpje. Ze vond het fantastisch, en we hebben lang op haar moeten wachten, want ze wilde elk filmpje bekijken. 

En ik denk dat elk kind de skeletten van de dino's wel indrukwekkend vindt. De dieren waren toen zo groot, en dit geeft ze echt een goed idee van hoe ze waren en wat ze deden. Ik moet zeggen dat ik soms ook niet doorhad hoe groot deze dieren wel niet konden zijn en zelf ook echt onder de indruk was.

Naturalis Leiden Dino

Het Naturalis is niet alleen voor bezoekers. Wetenschappelijk onderzoek staat centraal voor het museum in het beschermen van natuurlijke hulpbronnen. Hiervoor zetten ongeveer 120 fulltime wetenschappers, en nog eens 200 gastonderzoekers, zich dagelijks in. Maar wist je dat Nederlands meest bekende bioloog ook werkt bij Naturalis? En dan weet jij natuurlijk over wie ik het heb: Freek Vonk! Je kunt zelfs een audiotour boeken, ingesproken door hem. Een aanrader natuurlijk als jouw kind een groot fan is.

We zijn heel benieuwd of jij Naturalis net zo leuk vindt als wij... maar voor nu, zoals Freek zou zeggen: Laterrr!

Freek Vonk Naturalis

 

 

Terug naar blog

Birth flowers